Harris Walz button
Harris Walz button
Op weg naar het stembureau
Op weg naar het stembureau
Wedden kan op alles
Wedden kan op alles
Stem hier!
Stem hier!
The New Yorker
The New Yorker
Lokale newsanchor wacht op live
Lokale newsanchor wacht op live
Donuts for votes
Donuts for votes
Verkiezingen in boeken
Verkiezingen in boeken
'I voted'
'I voted'
Trump of Kamala
Trump of Kamala
Verkiezingsdag in New York
Toen ik besloot om een maand naar New York te gaan, was natuurlijk de vraag: wanneer? In november is het geen hoogseizoen, kan het nog fantastisch weer zijn en gebeurt er van alles. Thanksgiving, Veterans Day en dit jaar natuurlijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Sinds 2000 volg ik ze op de voet. Wie in het Witte Huis komt, zet immers ook de toon voor de rest van de wereld. Dit is dus niet alleen een binnenlandse aangelegenheid, maar ook een spel met hoge inzet op het wereldtoneel. Sad, but true. 
Op deze historische verkiezingsdag ben ik dus op jacht naar unieke sfeerbeelden, al kom ik eerlijk gezegd een beetje bedrogen uit. Stiekem had ik overal grote billboards verwacht. Een rood en blauw gekleurd Times Square. Fanatiek flyerende vrijwilligers, op jacht naar die laatste zwevende zieltjes. Maar niks van dit alles. Bij de stembureaus hangen duidelijke instructies dat campagne-activiteiten in de buurt niet zijn toegestaan. Billboards afhuren in New York is een dure grap en deze stad is overtuigd democratisch. Geen van beide partijen zullen hier extra campagnebudget aan spenderen. Niet zolang er staten en districten zijn waar meer op het spel staat.
Naked Cowboy
In het straatbeeld vind ik weinig electoraal vertoon. Op de actuele zaken boekensectie van de Barnes & Noble boekwinkel, The Naked Cowboy op Times Square en een paar passanten met een button of petje na. In New York is de sfeer gelaten, maar onderhuids gespannen. Er wordt nauwelijks over politiek gepraat en iedereen doet zijn eigen ding. Afhankelijk van de media die je volgt, krijg je analisten die de hoop op jouw gewenste uitslag vestigen
Watch party
S' avonds volg ik de Slate bar de verkiezingsuitslagen. Een van de talloze watch party's, waar je met elkaar de uitslagen op grote schermen volgt, alsof het een WK is. Hier wordt hard gejuicht voor de democraten die hun stoel in de senaat veilig stellen en wanneer de staat New York met zijn 28 kiesmannen voor Harris wordt uitgeroepen. 
Toch heb ik een sneaky feeling dat Trump er uiteindelijk met de winst vandoor gaat. Zelfs de mensen die voor Harris stemmen, geven toe dat ze er financieel op vooruit gaan wanneer Trump president wordt. Idealen zijn mooi, maar money talks in dit land. Ik hoop dat ik ongelijk heb...
Verzet
Uiteindelijk wordt het niet eens zo spannend. Donald Trump wint vrij eenvoudig van Kamala Harris. Niet helemaal onverwacht, maar toch ook een beetje ongelofelijk tegelijk. Van een afstandje is er niets van te begrijpen, maar voor de miljoenen Amerikanen die moeite hebben hun huur en boodschappen te betalen zijn democratie, vrede in Oekraïne, klimaat en vrouwenrechten inwisselbaar. Toch bizar hoe een verkiezing op zoveel binnenlandse issues wordt beslecht, maar wereldwijd impact heeft. Maar wie ben ik om kritiek te hebben? Kijk 1 dag naar de Nederlandse politiek en het plaatsvervangende schaamrood staat me op de kaken. Hoewel de sfeer in New York gelaten is en vrij snel terugkeert naar de dagelijkse gang van zaken, zijn er ook kleine tekens van verzet.
Back to Top